تفاوت بین روتر و فایروال

روتر یک دستگاه شبکه است که چندین شبکه را به هم متصل کرده و ترافیک داده‌ها را بین آن‌ها هدایت می‌کند و انتخاب بهترین مسیر وظیفه اصلی آن می‌باشد. در حالی که فایروال یک دستگاه امنیتی است که ترافیک شبکه را نظارت و فیلتر کرده و دسترسی غیرمجاز را بر اساس قوانین از پیش تعیین شده مسدود می‌کند.

روترها بر مسیریابی داده‌ها تمرکز دارند اما تمرکز فایروال‌ها بر حفاظت از شبکه در برابر تهدیدات می باشد. استفاده از هر دو دستگاه برای حفظ یک شبکه ایمن و کارآمد ضروری هستند. با این حال، آن‌ها با هم کار می‌کنند تا مدیریت و امنیت جامع شبکه را فراهم کنند.

روتر چیست؟

روتر با ترجمه مسیریاب وظیفه مسیریابی در شبکه را دارد. از آن برای انتخاب کوتاه‌ترین مسیر برای یک بسته داده استفاده می‌شود تا به مقصد خود برسد. هدف اصلی یک روتر اتصال چندین شبکه به طور همزمان است. مانند فایروال، این دستگاه نیز در لایه شبکه کار می‌کند، اما همچنین در لایه فیزیکی و لایه دیتا لینک مدل OSI عمل می‌کند. برخلاف فایروال، روتر پیش از مسیریابی شبکه‌ها از رمزگذاری استفاده نمی‌کند. روتر شبکه را در برابر تهدیدات محافظت نمی‌کند اما شامل provision اشتراک برای به اشتراک‌گذاری اتصال اینترنت بین شبکه‌ها است.

مزایای استفاده از روتر

  • چندین شبکه را متصل کرده و به دستگاه‌ها اجازه می‌دهد منابعی مانند فایل‌ها و پرینترها را در شبکه‌های مختلف به اشتراک بگذارند و ارتباط برقرار کنند.
  • از الگوریتم‌هایی مانند OSPF و BGP برای پیدا کردن کارآمدترین مسیرها برای انتقال دیتا‌ها استفاده می‌کند و عملکرد شبکه را بهینه و تأخیر را کاهش می‌دهد.
  • روترها به تقسیم‌بندی شبکه‌ها کمک می‌کنند که امنیت و عملکرد را با جداسازی قسمت‌های مختلف شبکه بهبود می‌بخشند و ترافیک پخش شده را نیز کاهش می‌دهند.
  • روترها از چندین دستگاه پشتیبانی می‌کنند تا یک اتصال اینترنتی را به اشتراک بگذارند که آن‌ها را برای شبکه‌های خانگی و تجاری ضروری می‌کند.
  • NAT در روترها برای به اشتراک‌گذاری یک آدرس IP عمومی واحد استفاده می‌شود و بدین ترتیب کمبود IPv4 را حفظ می‌کند.

معایب استفاده از روترها

  • پیکربندی و راه‌اندازی روترها برای شبکه‌های بزرگ پیچیده است و نیاز به دانش تخصصی دارد.
  • روترها در صورت عدم تأمین امنیت مناسب، مانند استفاده از نرم‌افزار قدیمی یا پیکربندی نادرست، آسیب‌پذیر به حملات هستند.
  • در محیط‌های با ترافیک بالا، اگر روترها دارای قدرت پردازش کافی نباشند، ممکن است عملکرد ضعیفی داشته باشند.
  • هزینه روترها بالاست، به ویژه روترهای با عملکرد بالا که در شرکت‌های بزرگ استفاده می‌شوند.

 

فایروال

فایروال نسخه مشخص شده‌ای از روتر است. همه بسته‌های داده‌ای که به آن وارد می‌شوند یا از شبکه خارج می‌شوند، از فایروال عبور می‌کنند و دیتا پس از بررسی اینکه آیا فایروال اجازه می‌دهد عبور را به آن‌ها می دهد یا نه، انجام می‌شود. تمام ترافیک باید از فایروال رد شوند و تنها ترافیکی که در فایروال تعریف شده و مجاز است باید عبور کند.

فایروال انتخابی با توجه به حجم دیتای شبکه باید انتخاب شود. این یک سیستم است که بین دو شبکه قرار دارد و سیاست کنترل دسترسی را بین این شبکه‌ها پیاده‌سازی می‌کند. مانند روتر، فایروال نیز در لایه شبکه مدل OSI کار می‌کند.

برخلاف روتر، فایروال از رمزگذاری برای رمزگذاری داده‌ها قبل از انتقال استفاده می‌کند. فایروال شبکه را به اشتراک نمی‌گذارد اما شامل provision حفاظتی برای محافظت از شبکه در برابر تهدیدات است.

مزایای استفاده از فایروال

  • فایروال به عنوان یک مانع بین شبکه داخلی معتبر و شبکه‌های خارجی غیرمعتبر عمل می‌کند و از دسترسی غیرمجاز، نقض دیتا‌ها و حملات سایبری جلوگیری می‌کند.
  • فایروال‌ها قابلیت اجرای لیست‌های کنترل دسترسی را فراهم می‌کنند و تنها به کاربران و دستگاه‌های معتبر اجازه می‌دهند به شبکه متصل شوند و از نفوذ و آسیب‌های بدافزاری جلوگیری می‌کنند.
  • فایروال‌ها می‌توانند ترافیک را ثبت و نظارت کنند و دید ارزشمندی به فعالیت‌های شبکه ارائه دهند که به شناسایی و پاسخ به فعالیت‌های مشکوک و تهدیدات شبکه کمک می‌کند.
  • این دستگاه‌ها کمک می‌کنند تا از ورود بدافزار و سایر نرم‌افزارهای مضر به شبکه جلوگیری شود با فیلتر کردن محتوا و جلوگیری از رسیدن آن به نقاط پایانی.
  • فایروال‌ها برای شناسایی و کاهش حملات DDoS طراحی شده‌اند که با ترافیک زیاد شبکه را تحت فشار قرار می‌دهد و همچنین از VPN پشتیبانی می‌کنند.

معایب استفاده از فایروال

  • فایروال‌ها باعث کند شدن سرعت انتقال دیتا می‌شود که عملکرد شبکه را کاهش می‌دهد، به‌ویژه هنگام مدیریت حجم بالای ترافیک یا هنگام انجام بررسی عمیق در پکت‌ها.
  • فایروال‌ها به مانند یک دفاع مرزی عمل می‌کنند اما یک راه‌حل جامع امنیتی نیستند.
  • آن‌ها از همه نوع حملات، مانند تهدیدات داخلی، فیشینگ یا حملات به end point ها که در داخل شبکه هستند، محافظت نمی‌کنند.
  • فایروال‌های با کیفیت بالا به ویژه نوع سخت‌افزاری می‌توانند هزینه‌بر باشند و هزینه‌های خرید، نصب و نگهداری آن‌ها برای سازمان‌های کوچک یا افراد ممکن است زیاد باشد.
  • وابستگی به فایروال به تنهایی می‌تواند به احساس کاذب امنیت منجر شود.
  • فایروال‌های پایه ممکن است فیلتر کردن در سطح برنامه را ارائه ندهند، به این معنی که نمی‌توانند فعالیت‌های مخرب را درون ترافیک مجاز شناسایی و مسدود کنند، مانند حملاتی که درون ترافیک HTTP یا HTTPS پنهان می‌شوند.

 

 

بیایید تفاوت‌های بین روتر و فایروال را ببینیم:

فایروال

روتر

فایروال تهدیدات را از بسته‌های ورودی بررسی می‌کند. روتر راهی برای اتصال همزمان به شبکه‌های مختلف است.
فایروال در لایه شبکه و لایه transport مدل OSI (مدل ارتباطات سیستم‌های باز) کار می‌کند. روتر در لایه فیزیکی، لایه شبکه و لایه دیتالینک مدل OSI کار می‌کند.
فایروال قبل از انتقال داده‌ها از رمزگذاری استفاده می‌کند. روتر از رمزگذاری استفاده نمی‌کند.
فایروال نمی‌تواند شبکه را به اشتراک بگذارد. روتر اتصال اینترنت را بین شبکه‌ها به اشتراک می‌گذارد.
فایروال ممکن است درون یک روتر وجود داشته باشد. روتر ممکن است درون یک فایروال وجود نداشته باشد.
فایروال داده‌ها را فیلتر و تنظیم می‌کند. روتر ترافیک را به هدف مطلوب مدیریت می‌کند.
فایروال جدول حالت را حفظ می‌کند که اطلاعاتی درباره وضعیت ارائه می‌دهد. روتر هیچ جدول حالتی برای اطلاعات وضعیت جریان حفظ نمی‌کند.

فایروال معمولاً برای حفاظت در هسته شبکه‌های کامپیوتری استفاده می‌شود.

روتر معمولاً در مسیریابی و پایان لینک WAN استفاده می‌شود.

نتیجه‌گیری

روتر و فایروال اهداف متفاوتی در یک شبکه دارند. روتر پکت‌های دیتا را بین شبکه‌های مختلف هدایت کرده و تحویل دقیق را بر اساس آدرس‌های IP تضمین می‌کند. در مقابل، فایروال یک دستگاه امنیتی است که ترافیک ورودی و خروجی را بر اساس قوانین امنیتی از پیش تعیین شده نظارت و کنترل می‌کند تا شبکه را از تهدیدات محافظت کند.

 

محمد صداقتی
Latest posts by محمد صداقتی (see all)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *