Single Board Computer ها یا (SBC) همانطور از نام آن ها مشخص است رایانه هایی هستند که روی یک برد طراحی شده و در اندازههای کوچک (یک کارت اعتباری) ساخته میشوند.
نشریه سازمان نظام صنفی – شماره سیزدهم آذر ۹۷
نویسنده : محمد صداقتی
SBCها شامل ورودی/خروجی، حافظه، یک میکروپروسسور و سایر ویژگی های ضروری هستند. هرچند مانند رایانههای شخصی قدرت بالایی ندارند و برای کاهش هزینه و همچینین ابعاد کوچک بخشهای ضروری روی آن قرار گرفته که گاهی قابل توسعه نیز می باشند.
این رایانه ها طراحی متفاوتی با رایانه های شخصی دارند، شاید به ظاهر بسیار در مقایسه با رایانه های شخصی، ضعیف و بدون کارایی به نظر برسند اما اگر ویژگی های آن ها را مرور کنیم خواهیم دید که بسیار کار آمد و مناسب هستند. ابعاد بسیار کوچک، قیمت پایین، توانایی راه اندازی سیستم عامل هایی مانند لینوکس، ویندوز، اندروید و غیره، داشتن پورت های Ethernet ،HDMI ،USB، دسترسی مستقیم به یک سری I/O همچون GPIO ،SPI ،I2C ،LCD ،Camera و…، ارتباط از طریق wifi ،bluethooth، مصرف انرژی کم (گاهی با شارژر تلفن همراه هم قابلیت راه اندازی دارند)؛ همه این خصوصیات باعث میشود این سیستمها منحصر به فرد شده و کاربرد های جالبی برای آنها پیدا شود و جایگاه خود را در صنعت، رباتیک همچنین بخش آموزش پیدا کنند و در قسمتهایی نیز جایگزینی برای میکروکنترلر ها باشند. اگر شما علاقمند به هوشمندسازی، اینترنت اشیا، رباتیک، داشتن یک وب سرور شخصی و ایده های جدید در این حوزه هستید حتما این رایانه ها را در نظر بگیرید.
فاکتورهای موثر در انتخاب یک برد عبارتند از:
– حداکثر سرعت پردازش
– نوع سیستم عامل مورد نیاز
– قیمت مناسب
– ابعاد مورد نظر
-پورت ها متفاوت
– موجود بودن درایورهای قسمتهای مختلف و ماژولهای کاربردی برای برد
– میزان توانایی کاربر در برنامه نویسی و کار با برد
تلاش شرکت های سازنده بر این است که بردی ارائه دهند که توانایی اجرای سیستم عامل های مختلف را داشته باشد، از طرفی برخی از شرکت ها برد را برای یک نوع سیستم عامل طراحی می کنند یا سیستم عامل خاص خود را نیز برای این برد ارائه می کنند. در ادامه دو نمونه از SBC ها را به صورت مختصر بررسی می کنیم
معروفترین این بردها رزبری پای است که در مدل های مختلفی وارد بازار شد. در حال حاضر مدل raspberry pi 3 B+ که در ۱۴ مارس ۲۰۱۸ ارایه گردید آخرین مدل آن است که مشخصات اصلی آن :
cpu : Cortex-A53 (ARMv8) 64-bit SoC @ 1.4GHz ، 1GB LPDDR2 SDRAM
۲.4GHz and 5GHz wireless LAN, Bluetooth 4.2 ، Extended 40-pin GPIO header ، Full-size HDMI ، ۴ USB 2.0 ports , 35$
کمپانی Asus هم از این بازار عقب نمانده و برد Tinker خود را با مشخصات خوبی روانه باز کرده
Cpu :4x Cortex-A17 @ 1.8GHz , 2GB LPDDR3 RAM , support for 4K video and HD audio , 4× USB 2.0, 89$
اما اگر به دنبال بردهای متفاوتی هستید انتخاب های بسیار زیادی در دسترس شما می باشد که با نگاهی به بردهای Banana Pi ,Orange Pi , Nano PC , Cubieboard و BeagleBone حتما مدل دلخواه خود را باتوجه به نیازتان پیدا کرده و ایده های خود را اجرایی کنید.
منبع : نشریه سازمان نظام صنفی – شماره سیزدهم آذر ۹۷
نویسنده : محمد صداقتی کوچصفهانی
- تفاوت بین روتر و فایروال - مهر ۱۰, ۱۴۰۳
- مسیریابی استاتیک در ویندوز - مهر ۸, ۱۴۰۳
- پروتکل SNMP - شهریور ۱۵, ۱۴۰۳