MQTT چیست؟

MQTT: پروتکل پیام رسانی پیشرو برای IIOT

MQTT به سرعت در حال تبدیل شدن به پروتکل پیام رسان اصلی اینترنت صنعتی اشیا (IIOT) است.


MQTT چیست و چرا برای SCADA ایده آل است؟


در حالی که در حال حاضر تعدادی از فناوری ها و پروتکل های IIoT رقیب در حال کار هستند،MQTT به طور منحصر به فردی برای پاسخگویی به خواسته های سیستم های کنترل صنعتی مناسب هستند. از ویژگی های آن می توان هدر بسیار سبک (هدر ۲ بایت) ، مدل انتشار / اشتراک و قابلیت های دو طرفه را نام برد.

جدیدترین نسخه، MQTT نسخه ۳.۱.۱ ، یک استاندارد OASIS است که آزاد و بدون حق امتیاز است. (OASIS سازمان پیشرفت استانداردهای اطلاعاتی ساختاری است، یک کنسرسیوم بین المللی است که از استانداردهای مستقل از محصول برای قالب های اطلاعاتی حمایت می کند.)

مزایای MQTT چیست؟


پروتکل MQTT به سیستم SCADA شما امکان دسترسی به داده های IIOT را می دهد. MQTT مزایای بسیار قدرتمندی برای سیستم شما به همراه دارد:

توزیع اطلاعات به طور موثرتر
مقیاس پذیری را افزایش دهید
مصرف پهنای باند شبکه را بطور چشمگیری کاهش دهید
نرخ به روزرسانی را به ثانیه کاهش دهید
برای سنجش و کنترل از راه دور بسیار مناسب است
پهنای باند موجود را به حداکثر برسانید
هدر بسیار سبک
بسیار امن با امنیت مبتنی بر مجوز
مورد استفاده صنعت نفت و گاز، آمازون، فیس بوک و سایر مشاغل بزرگ
در زمان توسعه صرفه جویی می کند
پروتکل انتشار / اشتراک اطلاعات بیشتری را با پهنای باند کمتر در مقایسه با پروتکل های نظرسنجی جمع آوری می کند

چرا MQTT ایجاد شده است؟


MQTT با هدف جمع آوری داده ها از بسیاری از دستگاه ها و سپس انتقال آنها به زیرساخت های فناوری اطلاعات ایجاد شده است. بنابراین برای نظارت از راه دور، به ویژه در ارتباطات M2M و برای زمان هاییکه نیاز به کدهای کوچک یا جایی که پهنای باند شبکه محدود است، ایده آل است.

MQTT در سال ۱۹۹۹ توسط دکتر اندی استنفورد-کلارک و آرلن نیپر اختراع شد. آرلن نیپر، مخترع مشترک، رئیس شرکت Cirrus Link Solutions، شرکتی است که ماژول های Cirrus Link MQTT را برای احتراق تولید کرده است.

 

MQTT چگونه کار می کند؟

 

MQTT یک پروتکل انتشار / اشتراک (publish/subscribe) است که به دستگاه های درون شبکه امکان انتشار در یک کارگزار(broker) را می دهد. کلاینت ها به این کارگزار متصل می شوند و سپس واسطه ارتباط میان دو دستگاه می شود. هر دستگاه می تواند موضوعات خاص را به اشتراک بگذارد یا ثبت کند. هنگامی که مشتری دیگری پیامی را در مورد موضوع مشترک منتشر می کند، کارگزار پیام را به هر کلاینتی که در آن موضوع مشترک شده ارسال می کند.

MQTT دارای ارتباط دو طرفه است اگر اتصال یک دستگاه از شبکه قطع شود، به کلیه سرویس گیرندگان مشترک با ویژگی “آخرین پیام ارتباطی” سرور MQTT اطلاع داده می شود.


سبک بودن و کارایی MQTT امکان افزایش قابل توجه میزان داده های تحت نظارت یا کنترل را فراهم می کند. قبل از اختراع MQTT ، تقریباً ۸۰٪ داده ها در مکان های از راه دور رها می شدند، حتی اگر فعالیت های مختلف تجاری می توانستند از این داده ها برای تصمیم گیری دقیق تر استفاده کنند. اکنون MQTT امکان جمع آوری، انتقال و تجزیه و تحلیل بیشتر داده های جمع آوری شده را فراهم می کند.

برخلاف مدل رایج نظرسنجی معمول بسیاری از پروتکل ها  که تمایل دارد ارتباطات داده ها را با داده های تغییرناپذیر اشباع کند ، مدل انتشار / اشتراک MQTT پهنای باند موجود را به حداکثر می رساند.

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد نحوه کار MQTT به این آدرس مراجعه کنید:

چه کسی از MQTT استفاده می کند؟


MQTT در اصل برای پهنای باند و ارتباطات با تاخیر زیاد داده های مورد استفاده در صنعت نفت و گاز ساخته شده است. با این حال ، MQTT اکنون در بسیاری از برنامه های فراتر از نفت و گاز – از کنترل سیستم های روشنایی هوشمند گرفته تا برنامه Facebook Messenger – مورد استفاده قرار می گیرد. سرویس وب آمازون اخیراً اعلام کرده است که اینترنت اشیا آمازون (IOT) نیز مبتنی بر MQTT است. به طور کلی ، به نظر می رسد MQTT بهترین پروتکل مناسب برای سیستم های کنترل مورد استفاده سازمان های صنعتی است و می توان انتظار داشت که سرعت پذیرش سریع آن در آینده افزایش یابد.

 


 

محمد صداقتی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *